Gegidste fietstocht langs De Colateur (Dessel)

Op zondagochtend 8 oktober organiseren we een gegidste fietstocht langs de Colateur (of 'de Gracht') in Dessel.Terug naar overzicht

3km

Afstand

8 oktober 2023 | 09u30

Start

8 oktober 2023 | 11u00

Einde

0 euro

prijs
Delen

Over het project

De Colateur, ook wel bekend als ‘de Gracht’, heeft in de loop van de jaren verschillende functies vervuld. De Gracht werd omstreeks 1850 gegraven om het kalkrijk kanaalwater, dat de arme Kempische zandgronden bevloeide, af te voeren. Al snel bleek dat kalk geen wondermiddel was en dat er ook toen reeds onvoldoende water beschikbaar was voor bevloeiing. Hierdoor kwam het intensieve beheer al meteen na de aanleg ter discussie.

Tot 1935 functioneerde de gracht als doorvoer tussen het Kempisch kanaal en het kanaal Bocholt-Herentals. In 2021 werd de overloop van de Colateur verlegd naar de Voorste Nete.

De Colateur verbindt

De Colateur is een groenblauw lint doorheen het landschap, dat verschillende gebieden met elkaar verbindt. Heel wat diersoorten, zoals vogels, vleermuizen en insecten, maken er dankbaar gebruik van. Je kan over een lengte van bijna 10 km langs de Colateur wandelen en er passeren verschillende mountainbikelussen.

De toekomst van de Colateur

Sinds 2014 is de Colateur deels in beheer bij de provincie Antwerpen. De afgelopen twee jaar hebben we, in opdracht van provincie Antwerpen, samen met de gemeentes Retie en Dessel en Agentschap voor Natuur en Bos, gewerkt aan een duurzame visie voor de Colateur.. 

Gegidste fietstocht

We vertellen jullie meer over het verleden en de toekomst van de Colateur (of 'de Gracht') onder begeleiding van verschillende gidsen. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt

 

Inschrijven

Praktisch

Wanneer? zondag 8 oktober - 9u30

Waar? parking begraafplaats Zanddijk, Boshoek

Fiets zelf te voorzien.

Gratis deelnamen, inschrijven verplicht

Contacteer goele.matte@rlkgn.be bij vragen