Eeuwenoude eikenstoof in Vosselaar is Antwerpse erfgoedboom van 2024!

Eind 2023 lanceerden de Antwerpse Regionale Landschappen een wedstrijd om oude bomen in de kijker te zetten. Iedereen kon bijzondere bomen met een persoonlijk verhaal indienen.Delen

Eind 2023 lanceerden de Antwerpse Regionale Landschappen een wedstrijd om oude bomen in de kijker te zetten. Iedereen kon bijzondere bomen met een persoonlijk verhaal indienen. Uit meer dan 120 inzendingen selecteerde een jury vijf laureaten. Tussen januari en half april bracht het grote publiek massaal zijn stem uit. Aan de voet van de Konijnenberg volgde vandaag de bekendmaking van de winnaar. De eeuwenoude eikenstoof uit Vosselaar kroonde zich tot Antwerpse 'Erfgoedboom van 2024'. 

De vijf laureaten 

De vier-seizoenendreef in Zoersel, de omgewaaide populier in Bonheiden, de oude kastanje in Hove, de notelaar bij het beschermde Hof van Seghers in Puurs en de eeuwenoude eikenstoof uit Vosselaar konden de jury bekoren maakten kans op de titel. 

Tijdens de publieksstemming legde de vierseizoenendreef uit Zoersel nipt de duimen voor de eikenstoof uit Vosselaar. Die schaarde in totaal 1.238 stemmen achter zijn naam en kroonde zich terecht tot winnaar. In totaal kon de wedstrijd rekenen op 3.461 unieke stemmen. 

Houtwinning naar middeleeuwse traditie

De hakhoutstoven gaan terug tot de jaren 1400. Toen werden op de grens tussen heide en landbouwgronden houtwallen met hakhout, bomen en struiken aangelegd om de akkers te beschermen tegen stuifzand. Op de duinrug van de Konijnenberg bleven nog enkele van die middeleeuwse zogenaamde 'hakhoutstoven' bewaard. Sommige exemplaren bereikten intussen imposante omtrekken tot 15 meter.

In 1980 werd de Konijnenberg beschermd als landschap, om wetenschappelijke en esthetische redenen. Winst voor de eikenstoof in deze wedstrijd getuigt dat de kempenaren 'hun Konijnenberg' ook emotioneel een warm hart toedragen.

Professioneel onderhoud

De eikenstoof krijgt naast de titel van ‘Antwerpse Erfgoedboom’ een professionele controle en onderhoud van een boomexpert om de boom nog vele decennia – of eeuwen – te laten schitteren. Onder de stemmers op de eikenstoof duidde de burgemeester van Vosselaar Gilles Bultinck een willekeurige winnaar aan voor de gezinsovernachting in een 'boompit'. Dat werd de familie Geudens uit Vosselaar.

© GVA/Nieuwsblad, Bart Van den Langenbergh
© GVA/Nieuwsblad, Bart Van den Langenbergh

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van PDPO.