Erfgoeddag in de Kempen

Ontdek het uitgebreide programmaTerug naar overzicht
Delen

Erfgoeddag maakt school!

in de Kempen van 22 tot 24 april

Erfgoeddag: het jaarlijkse hoogfeest van het cultureel erfgoed duurt in de Kempen een heel weekend, van 22 tot en met 24 april. Onder het motto Erfgoeddag maakt school! duikt Erfgoeddag in 2022 in het rijke schoolleven en -verleden. Uitzonderlijk is er dit jaar voor scholen de Erfgoeddag-week van 25 tot en met 29 april. Onderwijs, leren en wijsheid allerhande staan centraal.

Erfgoedcellen Erfgoed Noorderkempen, Erfgoed Voorkempen, Kempens Karakter en Stuifzand bundelen de krachten om het programma in de Kempen voor te stellen op www.erfgoeddagkempen.be. Beleef van 22 tot 24 april het verleden van jouw school, lesdemonstraties, allerhande workshops, wandelingen langs schoolerfgoed en veel meer. Lokale gemeentebesturen, erfgoedverenigingen, musea, erfgoedliefhebbers en vrijwilligers gingen aan de slag om jou te verwelkomen en helemaal onder te dompelen in het verleden.

Elke activiteit heeft een link met onderwijs en is gratis. Voor sommige activiteiten moet er vooraf gereserveerd worden. Bij de vele gezinsactiviteiten staat aangegeven voor welke leeftijdscategorie de activiteit is bedoeld.

Laat je verrassen door het originele aanbod in de Kempen, want onderwijs brengt je hier van mooie oude schoolboeken naar de brandweer, de boerderij en … rijstpap?!

Voor de allereerste keer ‘Erfgoedklasbakken’

Deze editie biedt ook een primeur. Want het thema van deze Erfgoeddag vraagt er gewoon om om het onderwijs van nu voor het voetlicht te brengen. Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april organiseert de cultureel-erfgoedsector daarom een Erfgoeddag-week. Die is bestemd voor leerlingen en leerkrachten uit het lager en middelbaar onderwijs. Een week waarin leerlingen en leerkrachten kunnen proeven van cultureel erfgoed. Want kinderen en jongeren schrijven nu immers op hun beurt ook geschiedenis. Ze zijn de erfgoedmakers en -zorgers van morgen. Tijdens de week gaan erfgoedwerkers lesgeven als ‘Erfgoedklasbakken’. Ze nemen het in scholen een (les)uur over van leerkrachten. Daarnaast worden klassen ook als vips ontvangen in het archief, museum of lokale erfgoedlocatie. Gratis, uiteraard. Leerkrachten kunnen door het aanbod grasduinen op www.cultuurkuur.be.

Op www.erfgoeddagkempen.be vind je alle Erfgoeddagactiviteiten in de Kempen.