Gratis opstelschriftje met Kempense schoolverhalen

in het kader van Erfgoeddag in de Kempen van 22 tot 24 aprilTerug naar overzicht
Delen

Erfgoeddag maakt school!

Erfgoeddag, het jaarlijkse hoogfeest van het cultureel erfgoed palmt dit jaar in de Kempen een heel weekend in van 22 tot en met 24 april. Onder het motto Erfgoeddag maakt school! duikt Erfgoeddag in het rijke schoolleven en -verleden. Onderwijs, leren en wijsheid allerhande staan centraal. De vier Kempense erfgoedcellen stellen als warmmaker een opstelschriftje vol onderwijsverhalen voor en bundelden alle activiteiten uit de regio op een eigen website www.erfgoeddagkempen.be.

Ken je dat nog, een opstelschriftje? Tijden veranderen, ook in het onderwijs, waar lei en griffel eerst plaats maakten voor pen en papier en nu meer en meer voor digitale toepassingen. Gelukkig wordt er in de klas toch nog volop met de hand geschreven. Jij leerde wellicht ook netjes schrijven tijdens de lessen “schoonschrift”. Voor Erfgoeddag 2022 brengen erfgoedcellen Erfgoed Noorderkempen, Erfgoed Voorkempen, Kempens Karakter en Stuifzand samen een opstelschriftje uit. Niet met handgeschreven letters, maar wel met onderwijsverhalen en weetjes uit 43 gemeenten.

Met het opstelschriftje willen de erfgoedcellen het erfgoed rond scholen, onderwijs en leren delen met een ruim publiek. De verhalen kunnen aanleiding geven om herinneringen op te halen of dienen als voer voor gesprekken tussen verschillende generaties, want vroeger was het anders – soms slechter, soms beter. Laat je verrassen door de anekdotes, foto’s en weetjes.

Het opstelschriftje “Onderwijsverhalen uit de Kempen” kan je vanaf deze week vinden bij de gemeentehuizen, toeristische punten en bibliotheken in de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Berlaar, Brasschaat, Brecht, Dessel, Essen, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hoogstraten, Hulshout, Kalmthout, Kasterlee, Laakdal, Lier, Lille, Malle, Meerhout, Merksplas, Mol, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Putte, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Schilde, Schoten, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel. Je kan het ook online raadplegen.

Op www.erfgoeddagkempen.be vind je alle Erfgoeddagactiviteiten in de Kempen. Uitzonderlijk is er dit jaar voor scholen de Erfgoeddag-week van 25 tot en met 29 april.