Nieuw: kinderwandeling de Woeste Bergen van Baroes

Nieuw: kinderwandeling de Woeste Bergen van Baroes

Op een speelse manier wordt de geschiedenis van de Kempense Heuvelrug in Herentals tot leven gewekt!

Download de kaart

Toeristentoren, Heistraat, 2200 Herentals

Startplaats

4km

Afstand
Delen

De Woeste Bergen van Baroes

“Op een warme zomerdag klauteren Gloria en Nemo samen met hun hondje Tillie de heuvels op.
Nemo plaagt zijn zus graag en gooit handen vol zand in Gloria’s pas gewassen krullen.”

Zo begint het verhaal van “De Woeste Bergen van Baroes”, de nieuwe natuurtocht voor families en kinderen die we vorige week samen met de stad Herentals en de natuur- en landschapsgidsen lanceerden.

Tijdens een wandeling van 4 kilometer in het bijzondere landschap van de Kempense Heuvelrug reis je samen met Gloria en Nemo door de tijd. In 9 haltes komt je meer te weten over de boeiende historiek van het landschap en de eigenaardigheden van Baroes. Aan elke halte is een doe-opdracht verbonden die je dichter brengt bij het terugvinden van Tillie, het hondje van Gloria en Nemo.

Natuur, landschap, geologie, het ontdekken van het natuurlijke, maar ook het bovennatuurlijke en sprookjesachtige sluit naadloos aan bij de ontstaansgeschiedenis van het landschap.

Praktisch

De wandeling start boven aan de Toeristentoren en eindigt bovenop de Kruisberg aan wandelknooppunt 9. Haal de wandelkaart met routebeschrijving gratis op bij Toerisme Herentals of de Toeristentoren of download ze via de link.

 

Voor wie?

De wandeling is gratis en werd gecreëerd voor lagere schoolkinderen van (ongeveer) 7 – 12 jaar, maar iedereen is meer dan welkom om het verhaal, inclusief mooie prenten, te komen ontdekken!

 

Over het project

Het toeristisch aanbod hangt samen met het landschap, de natuur-, erfgoed en geologische waarden. Daarom is het belevingsaanbod van de Kempense Heuvelrug gebaseerd op een landschapsbiografie en -visie. In het brede partnerschap wordt dan ook vooral financieel geïnvesteerd in landschapszorg. Wist je bijvoorbeeld dat de zone struinnatuur aan de Toeristentoren de voorbije maanden een nieuwe inrichting kreeg? De basis voor beleving is de diversiteit en schoonheid van het landschap, en daar dragen we graag samen met de partners zorg voor:  

  • Er werden open stroken gekapt en vrijgemaakt om meer diversiteit te maken in het dennenbos, ook weer heide tot ontwikkeling te laten komen, en zo het duinenlandschap en de grote paraboolduinen, waar we hier op de top staan, weer voelbaar te maken.
  • In de 19de eeuw werd de heuvelrug overgoten met een saus van dennenbos waar we nu weer hier en daar diversiteit inbrengen.

In samenwerking met

  • Initiatief: Stad Herentals – dienst cultuur en toerisme & Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
  • Concept, verhaal en onderzoek kinderwandeling: collectief MOOS, illustraties en vormgeving: Tinne Driesen
  • Project struinnatuur werd mogelijk gemaakt dankzij een plattelandsontwikkelingsproject, middelen van Provincie Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, de Bosgroep Kempen Noord en de stad Herentals.


Met steun van