- Streek
- Projecten
- Biodiversiteit
- Strategische projecten
- Landschap en erfgoed
- Educatie
- Recreatie
- Publicaties
- Zelf aan de slag
- Organisatie
We helpen jouw bosdroom realiseren van A tot Z. Het proces start met een grondig advies waarbij we nagaan of je locatie potentie heeft en welke vergunningen nodig zijn. Heeft je bosplan een toekomst, dan helpen we je de vergunningen aanvragen en gaan we samen op zoek naar financiële ondersteuning. Last but not least kunnen we zorgen dat je bos er ook effectief komt en volgen we het opgroeiende bos verder op.
Jarenlang vormde de E34 in Postel een harde onderbreking tussen waardevolle natuurgebieden. Om de natuur er meer kansen te geven, sloegen de Nederlandse en Vlaamse overheid de handen in elkaar en werd in 2014 de bouw van het Ecoduct Kempengrens gerealiseerd. Het ecoduct helpt wilde dieren om de oversteek naar naburige natuurgebieden te maken op een veilige manier, veilig voor hen én voor het verkeer op de E34
De natuur in topconditie houden in heel Europa, dat is het doel van Natura 2000.
Daarom worden ook in Vlaanderen waardevolle planten en dieren beschermd en waar nodig worden hun leefgebieden ontwikkeld en hersteld.
Bij het woord ‘wesp’ denken heel wat mensen meteen aan de lastpak die in de zomer rond je blikje frisdrank cirkelt of je hardnekkig achtervolgt als je het op een loopje zet. Nochtans zijn er heel wat verschillende soorten wespen, bijen, graafwespen,… die allen hun eigen temperament hebben. En dus zijn er ook aangenaam zoemende en wonderlijke diertjes bij… zoals de harkwesp.
Over vleermuizen bestaan tal van misvattingen: ze vliegen in je haar, ze zijn agressief, verwant met vampieren, … . Niets van dit alles! Het zijn nuttige dieren die de natuurlijke vijand zijn van zowat alle vliegende insecten. Denk daar maar eens aan op een warme zomeravond op het terras!
De ingekorven vleermuis is zeer zeldzaam. Daarom mag Herentals trots zijn op haar populatie: 2/3 van de totale Vlaamse populatie van deze zeldzame soort verblijft er al 10-tallen zomers op de zolder van een privéwoning. Bovendien is ook de wijde omgeving belangrijk voor hun voortbestaan.
Deze uitzonderlijke aanwezigheid wordt binnen dit project aangegrepen om samen met de lokale landbouwers, de stad Herentals en gemeente Olen acties rond agrobiodiversiteit op te starten, met de nadruk op herstel en beheer van groen-blauwe elementen.
Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw | Polderstraat 33 | 2360 Oud-Turnhout | T +32 14 85 25 14 | info@rlkgn.be