De Gracht doorheen te tijd
De Colateur, ook wel bekend als ‘de Gracht’, heeft in de loop van de jaren verschillende functies vervuld. De Gracht werd omstreeks 1850 gegraven om het kalkrijk kanaalwater, dat de arme Kempische zandgronden bevloeide, af te voeren. Al snel bleek dat kalk geen wondermiddel was en dat er ook toen reeds onvoldoende water beschikbaar was voor bevloeiing. Hierdoor kwam het intensieve beheer al meteen na de aanleg ter discussie.
Tot 1935 functioneerde de gracht als doorvoer tussen het Kempisch kanaal en het kanaal Bocholt-Herentals. Door een gewijzigd kanaalpeil, ten behoeve van de scheepvaart, is de monding verlegd van het kanaal Bocholt-Herentals naar de Achterste Neet. In 2021 werd de overloop van de Colateur verlegd naar de Voorste Nete.
De Colateur verbindt
De Colateur is en blijft een markant landschapselement. Het is een groenblauw lint doorheen het landschap dat verschillende gebieden met elkaar verbindt. Verschillende diersoorten waaronder vogels, vleermuizen en insecten maken er dankbaar gebruik van. Je kan over een lengte van bijna 10 km langs de Colateur wandelen en er passeren verschillende mountainbikelussen.
De toekomst van de Colateur
Sinds 2014 is de Colateur, met uitzondering van het meest opwaartse traject, in beheer bij de provincie Antwerpen. Door de beperkte beschikbaarheid van water vanuit het kanaal Dessel-Schoten, in combinatie met de steeds langer wordende droge periodes was er nood aan een integrale visie voor de Colateur. De afgelopen twee jaar heeft Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, in opdracht van de provincie Antwerpen, samen met de gemeentes Retie en Dessel en Agentschap voor Natuur en Bos, gewerkt aan een duurzame visie voor de Colateur.
Aan het watertekort in droge zomers kan jammer genoeg niets worden gedaan. De focus ligt dan ook bij spaarzamer en weldoordacht omgaan met het beschikbare water. Daartoe zullen de Colateur en de aanpalende groenstroken zo ingericht en beheerd worden dat deze in droge periodes ecologisch en recreatief aantrekkelijker worden. Hoe we dit precies willen doen is vastgelegd in de integrale visie van de Colateur die vanaf september beschikbaar zal zijn op de website van de provincie Antwerpen.