Loslopend Vee

Virtuele omheiningen vervangen afrasteringen van vee

Voor de eerste keer in België wordt de technologie van ‘virtuele afrastering’ getest in gemeentes Balen en Mol. Geiten, schapen en runderen, die worden ingezet voor natuurbegrazing, krijgen een zogenaamde 'collar' aan wars en misschien zelfs voor het klimaat mogen grazen.



Terug naar overzicht
Delen

Het project

Geiten, schapen, paarden en runderen, die worden ingezet voor natuurbegrazing, krijgen een zogenaamde 'collar' aan waarin een GPS zit. Deze halsband staat in verbinding met het GSM-netwerk en verschillende satellieten, waardoor we op enkele centimeters nauwkeurig voortdurend de locatie van het vee kunnen monitoren. Op de app tekenen we waar de het vee mag grazen.

Zo kunnen landschapsontsierende afrasteringen in natuurgebieden mogelijks overbodig worden. Verder zijn er mogelijke voordelen op vlak van dierenwelzijn, natuurbeheer, landschapskwaliteit, recreatie en kwalitatief natuurvlees voor landbouwers en misschien zelfs voor het klimaat.

Momenteel zijn we aan de slag met schapen en geiten (De Maat, Mol), koeien (Scheps, Balen) en paarden (Landschap De Liereman, Oud-Turnhout).

 

Meer info

www.loslopendvee.bejoke.maes@rlkgn.be