- Streek
- Projecten
- Biodiversiteit
- Strategische projecten
- Landschap en erfgoed
- Educatie
- Recreatie
- Publicaties
- Zelf aan de slag
- Organisatie
Verkies jij een kale, betonnen speelplaats? Of liever een groenere speelomgeving, een moestuin of kippenren en hier en daar nestkasten en insectenhotelletjes?
Trage wegen zijn verbindingen met een openbaar karakter, die voornamelijk gebruikt worden door niet-gemotoriseerd verkeer. Vaak zijn dit smalle doorsteekjes in de dorpskern, onverharde veldwegen of kronkelende bospaadjes.
Vroeger werden zij vaak gebruikt door de inwoners van onze streek om van dorp tot dorp te wandelen. Denk maar aan buurtwegen, veldwegen, kerkwegeltjes, jaagpaden, holle wegen, oude spoorwegbeddingen,… Je kan ze in allerlei vormen terugvinden.
Een thuis voor vele kikkers, padden, salamanders, libellen en talloze andere watergebonden diertjes en planten.
In het verleden werd het hout van knotbomen gebruikt als brandhout maar ook als geriefhout. In het hedendaagse landschap zijn vooral de cultuurhistorische en ecologische functies van knotbomen belangrijk.
Erfgoedbomen zijn niet alleen prachtig om te zien, ze zijn ook van onschatbare ecologische, historische en landschappelijke waarde. Het zijn de oude bomen in bossen en parken, holle (knot)bomen in hagen en houtkanten, dikke knotwilgen langs beekoevers of de (kapel)bomen langs de straatkant.
Bloemrijke akkers die voedsel- en schuilgelegenheid bieden voor allerlei dieren. Ze worden ingezaaid langs akkers, braakliggende gronden of in verloren hoekjes in het landbouwgebied.
Laat een oude boom of haagkant u ook niet onberoerd? Schitterend, want échte oude bomen en struiken zijn zeldzaam geworden in Vlaanderen. Maak kennis met het label ‘Plant van Hier’.
Het spreekwoord luidt: “één zwaluw maakt de lente niet” maar met de verkondigers van de lente gaat het de laatste decennia niet goed. Ze kunnen onze hulp meer dan ooit gebruiken!
Bij het woord ‘wesp’ denken heel wat mensen meteen aan de lastpak die in de zomer rond je blikje frisdrank cirkelt of je hardnekkig achtervolgt als je het op een loopje zet. Nochtans zijn er heel wat verschillende soorten wespen, bijen, graafwespen,… die allen hun eigen temperament hebben. En dus zijn er ook aangenaam zoemende en wonderlijke diertjes bij… zoals de harkwesp.
Het project Paard en Landschap wil paardenhouders een biodivers en landschappelijk waardevol inrichtingsvoorstel op maat aanbieden.
Houtkanten zijn stroken bomen en struiken die om de paar jaar afgezet worden (=hakhoutbeheer). Door een regelmatig beheer zijn dit structuurrijke verbindingen met veel beschuttingsmogelijkheden en een voedselbron voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.
Binnen dit project willen we de optimale schaal voor gebruik van biomassa in de Kempen bepalen, waarbij een duurzame energetische valorisatie van houtige reststromen samenkomt met een ecologisch landschapsbeheer.
De vallei van de Kleine Nete is ontegensprekelijk een belangrijke Open Ruimte Structuur voor Vlaanderen. Enerzijds staat de vallei voor grote uitdagingen, anderzijds biedt de vallei erg veel kansen, ook in de toekomst.
In het speelbos aan het Engels Kamp (Geel Kievermont) vormden we de oude spoorwegverbinding om tot fiets- en wandelpad. Dit traject is van belang voor de toekomstige fietsostrade Herentals – Balen.
In 2017 werden 2 intergemeentelijke onroerend erfgoeddiensten (IOED) opgericht als een samenwerking tussen RLKGN en Kempens Karakter (IOED Land van Nete en Aa) en tussen RLKGN en k.ERF (IOED k.ERF). Het samenwerkingsverband kan taken inzake archeologie, monumenten en landschappen voor de betrokken gemeenten voorbereiden of uitvoeren.
Dankzij ons nieuwe project onder de campagne ‘Vlaanderen breekt uit’ worden de komende jaren maar liefst 15 speelplaatsen in 6 Kempense gemeenten deels opgebroken.
De grijze speelplaatsen, vaak betonzeeën zonder schaduw, worden in 3 jaar herschapen in speelgroen. Dat biedt tal van voordelen voor de leerlingen én het milieu.
Kansen voor de open ruimte van morgen: een innovatieve aanpak voor heel wat open percelen en bouwgronden met een hoge open ruimte waarde. De Regionale Landschappen begeleiden gemeenten bij het vertalen van de groene beleidsvisies tot op perceelniveau.
Een natuurlijke omgeving rond zorgcentra verbetert de kwaliteit van de zorg én biedt voordelen voor de natuur. Dit heeft niet alleen gunstige effecten op de gezondheid van patiënten, maar ook voor het personeel, de bezoekers en de omwonenden.
Als Regionaal Landschap staan we er gelukkig niet alleen voor. Naast een 16-koppig team kunnen we rekenen op tal van vrijwilligers. Om die werking te verbeteren én uit te breiden, werken we nu aan LEADER-project "Landschapsvrijwilligers".
Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw | Polderstraat 33 | 2360 Oud-Turnhout | T +32 14 85 25 14 | info@rlkgn.be