Tips bij droogte

Hoe help je jouw jonge bomen en struiken de warme zomer door? Wij geven je graag tips.Delen

Water geven

In principe geef je best zo weinig mogelijk water bij. De wortels worden dan niet verwend en gaan op zoek naar het water. Zo vormen ze een dieper en veel uitgebreider wortelgestel en zijn ze bij toekomstige droge periodes beter in staat om zelf water te vinden.

Water geven wordt aangeraden tijdens droge periodes in de eerste jaren na aanplant. Zeker als de bladeren slap hangen of verkleuren. Je wil immers niet dat de plant afsterft of blijvende schade ondervindt. Ziet de plant er nog goed uit, maar is het wel al even droog? Controleer dan op 15 cm diepte hoe droog of vochtig de grond is en bepaal zo of je water bijgeeft.

Concreet:

  • geef één keer per week veel water, vooral in het eerste jaar na de aanplant. Zo dringt het water dieper de bodem in en ontwikkelen de wortels zich breder en dieper in de grond. Een fruitboom kan wel 50 liter gebruiken, kleiner plantgoed (hagen, houtkant, ...) kan met 20 liter genoeg hebben, afhankelijk van grootte van de boom, bodem,…
  • geef ’s avonds water, overdag - en zeker als het zonnig is - verdampt het water sneller
  • eenmaal water gegeven dit zeker blijven doen tot na de droge periode
  • gebruik bij voorkeur regenwater
  • plaats een gietrand om het water op de juiste plaats te houden. Dit kan eenvoudig door een aarden walletje rond de boom. 

2. Aanbrengen van mulchlaag

Bescherm de bodem tegen uitdroging. Als je de grond bedekt, verdampt het water uit de bovenste grondlaag minder.

Het aanbrengen van mulchlaag (vb. gerijpte compost / stalmest) in de kroonprojectie (maar niet tegen de stam) is een zeer goede maatregel om uitdroging van de bodem te voorkomen. Hiermee geef je meteen voeding aan de bodem. De boom neemt vooral voeding op via de fijne haarwortels aan de buitenste rand van de kroonprojectie. Je brengt de bemesting dus best ieder jaar wat verder van de stam aan.

3. Extra snoei

Indien de boom dreigt af te sterven door droogte kan extra snoei een ultiem redmiddel zijn (minder bladmassa – minder verdamping).
De fruitbomen die via onze aanplantprojecten zijn geplant, hebben al een plantsnoei gekregen.

Is het vrijstellen, maaien rond jonge bomen en struiken noodzakelijk?

Is het zinvol om grassen en kruiden tussen de aanplant kort te maaien? Dit kan nuttig zijn als de jonge struikjes/boompjes dreigen overwoekerd te worden door vb. bramen of haagwinde. Maar in de meeste gevallen adviseren wij om het niet te doen: die vegetatie houdt de bodem vochtiger. Bovendien raken er bij het maaien al eens plantjes beschadigd en kost het maaien heel wat tijd en energie.

Ook bij het maaien rond bomen moet je goed uitkijken dat je de boom niet beschadigt. Maaischade is een van de belangrijkste problemen bij jonge bomen. Om dit te voorkomen kan je een korfje of paaltjes rond de bomen aanbrengen of –nog beter – een zone rond de bomen ongemaaid laten.

Mulchlaag in kroonprojectie
© RLZH
Aarden walletje rond de boom
© RLZH