Gezocht: stagiair(e) voor project rond voedselbossen

Gezocht: stagiair(e) voor project rond voedselbossen

Interesse in landschap en biodiversiteit? Volg je relevante studies en ben je nog op zoek naar een stageplaats en een onderwerp voor een bachelorproef/masterthesis in 2023? Bij ons ben je aan het juiste adres!Terug naar overzicht
Delen

Heb je interesse in landschap en biodiversiteit? Wil je een bijdrage leveren aan een alternatief landbouwsysteem waarbinnen natuur en bodemopbouw een belangrijke rol spelen? Volg je relevante studies en ben je nog op zoek naar een stageplaats en een onderwerp voor een bachelorproef/masterthesis in 2023? Bij ons ben je aan het juiste adres!

Er wordt wel eens beweerd dat voedselbossen de bodemgezondheid bevorderen, een groot waterbufferend vermogen hebben, veel CO2 opslaan, de biodiversiteit verhogen, een hoge veerkracht hebben, de kwaliteit van de leefomgeving verhogen en daarmee de mentale gezondheid bevorderen en de sociale cohesie verhogen.

Bovendien zou er weinig onderhoud voor nodig zijn, terwijl de oogsten op termijn hoog zijn. Deze claims zijn gebaseerd op theorie en de kennis over natuurlijke ecosystemen, vergelijkbare hoog-diverse voedselsystemen in de tropen en een steeds groter wordende stapel van anekdotisch bewijs van voorbeelden in gematigde zones.

Wij willen bewijs verzamelen of deze claims kloppen in de Antwerpse Kempen en daarvoor hebben we jou nodig!

  • Wil jij de opgedane kennis en ervaringen in gelaagd eetbaar groen in de Antwerpse Kempen systematiseren, met als resultaat een methode voor wetenschappelijke opvolging van dergelijke projecten in de Kempen?
  • Wil jij onderzoek doen naar bestaande methodes voor de wetenschappelijke opvolging van gelaagd eetbaar groen?
  • Je bent zelf mee verantwoordelijk voor de afbakening van je onderzoek. Eenmaal de op te volgen projecten zijn afgebakend, voer je een eerste meting (nulmeting) als start voor de wetenschappelijke opvolging. Je kan hiervoor (indien nodig) samenwerken met Thomas More Kempen, één van de partners van het project Lekker Eetbaar Groen.


Onze troeven:

  • Je werkplek is de gerestaureerde pastorie van Oosthoven (Oud-Turnhout).
  • Bij ons Regionaal Landschap kom je terecht in een enthousiast team van experten in hun eigen vak: van biodiversiteit tot landschappelijk erfgoed, over speelnatuur en landschapsbeheer of -inrichting.
  • Er wordt gezorgd voor de correcte ondersteuning van je stage. Op vlak van gelaagd eetbaar groen kan je bovendien steunen op kennis van onderstaande projectpartners:

 

Zoek je nog een stage en thesisonderwerp voor 2023 (bij voorkeur in het voorjaar), mail dan collega dries.martens@rlkgn.be met een korte motivatie, je opleiding en je studiejaar met vermelding ‘Stageplaats Lekker Eetbaar Groen’.

We bespreken samen de duurtijd van je stage na een (telefonisch) gesprek.

Voor meer informatie over de stage kan je contact opnemen met Dries Martens, 0472 66 93 21, dries.martens@rlkgn.be

Meer informatie over project Lekker Eetbaar Groen