Zo zorgen de regionale houtkantencoördinatoren ervoor dat er in heel Vlaanderen een klimaatrobuust en biodivers houtkantennetwerk komt én blijft!
De drie regionale landschappen die met een houtkantencoördinator aan de slag gaan, zullen deze functie uittesten, evalueren en verfijnen aan de hand van drie casussen. Want dat het een complexe taak is, staat buiten kijf. Er moet gewerkt worden op verschillende actiedomeinen (aanplant, behoud, beheer, valorisatie van beheerresten…). Er moet draagvlak zijn bij zowel lokale als bovenlokale actoren en over alle sectoren heen moeten de betrokkenen elkaar vinden: geen sinecure!
Wat staat er concreet te gebeuren?
Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete werkt rond lokale valorisatie van houtsnippers in Ravels. Joke Maes neemt hier de rol van regionale houtkantencoördinator op zich. Meer info bij Joke.Maes@rlkgn.be.
Regionaal Landschap Zuid-Hageland maakt een gebiedsvisie op voor een gebied in Zoutleeuw met als doel om een actieplan ‘kleine landschapselementen’ uit te rollen. Voor meer informatie kan je terecht bij Maarten Vanderhallen: Maarten.Vanderhallen@rlzh.be.
Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren legt de focus in het landschapspark ‘Hart van Haspengouw’ en zal met een inventarisatie, aanplanten en onderhoudsplan van hagen en houtkanten langs wandelwegen het landschap nog aantrekkelijker en toegankelijker maken voor mens en natuur. Meer info? Contacteer Tine Rijvers en Frederik Santermans: tine.rijvers@rlhv.be en frederik.santermans@rlhv.be
De drie regionale houtkantencoördinatoren gaan aan de slag met hun casussen. Ze brengen alle stakeholders in kaart, maken een analyse van de noden van het gebied en werken een plan van aanpak uit om hun respectievelijke concrete doelen te bereiken.
Vooropgestelde projectresultaten zijn:
- Een analyse - inclusief beleidsaanbevelingen - van hoe een regionale houtkantencoördinator zijn/haar functie kan uitoefenen, welke instrumenten, hoeveel tijd en andere middelen hiervoor nodig zijn.
- Concrete realisaties per casus
- En uiteraard: de aanplant van een aantal houtkanten!
Het volledige houtkantenplan kan je hier ontdekken:
naar het houtkantenplan